Gemeente geeft meer kans aan lokale ondernemers

RTV Oost:

De gemeente Raalte wil in de nabije toekomst meer zaken gaan doen met lokale ondernemers. 

Om ondernemers uit eigen gemeente kans te bieden om zich beter in de kijker van de inkopers van de gemeente te spelen, is een speciaal bedrijvenregister ingericht. In dat register kunnen lokale ondernemers zich presenteren en vertellen wat voor diensten ze kunnen leveren. 

"Dit is heel relevant voor de economische ontwikkeling van Raalte en de ontwikkeling van het bedrijfsleven in Raalte", legt wethouder Dennis Melenhorst uit. "Het is van groot belang dat wij als gemeente inzichtelijk hebben welke diensten lokale ondernemers aanbieden."

Vanavond vindt in Mariënheem de presentatie van het bedrijvenregister plaats. Daarvoor hebben zich zo'n 75 ondernemers en 40 inkopers van de gemeente aangemeld. 

Paul Maas van de Kring Raalter Werkgevers is blij met het voornemen van de gemeente om lokale bedrijven meer mee te laten doen. "In het verleden merkten wel wel eens dat lokale ondernemers niet altijd betrokken werden en er dingen ver weg ingekocht werden, terwijl die ook lokaal te halen waren."

Dat de gemeente nu eerst in de eigen omgeving gaat kijken, stemt hem goed. Tegelijkertijd weet hij ook dat de gemeente niet per definitie standaard in eigen regio zal winkelen. "Of uiteindelijk een dienst of product bij de lokale ondernemer gekocht wordt, hangt af van de aanbieding van de ondernemer", aldus Maas. "Uiteindelijk heeft de gemeente ook de plicht om goed in te kopen. 

"Maar ze doen in ieder geval mee en dat vind ik het allerbelangrijkste."